Der findes et stort antal mere eller mindre forskellige systemudviklingsmetodologier indenfor de forskellige systemudviklingsparadigmer. Mange af disse "markedsføres" af en række forskellige organisationer og virksomheder med kommercielle interesser, som konsulenter eller software producenter. Nogle af de mest kendte er Yourdon's Yourdon Systems Method (struktureret systemudvikling); Martin's Information Engineering; Coad & Yourdon's ojektorienteret systemudvikling; Rumbaugh's OMT; Jacobson's OOSE; og Booch's objektorienterede systemudvikling; samt Martin's Rapid Application Development. Blandt mere forskningsorienterede systemudviklingsmetodologier er Soft Systems Methodology og Multiview blandt de mest kendte.
Der er således langtfra nogen anerkendt universel løsning, men mange forskellige metodologier, der hver især fungerer bedst indenfor forskellige rammer og begrænsninger, og det kan derfor være nødvendigt/ønskeligt at skifte systemudviklingsmetodologi efter behov i forbindelse med det enkelte systemudviklingsprojekt. Det kan også være hensigtsmæssigt at anvende forskellige metodologier indenfor et enkelt systems levetid. For eksempel indledende anvendelse af Information Engineering for implementering af en organisations centrale informationer; efterfølgende Rapid Application Development for implementering af supplerende funktioner; og afsluttende struktureret systemudvikling for udfasning/konvertering til et nyt system.
Systemudviklingsmetodologierne angiver de overordnede rammer for systemudviklingsforløbet i form af en række aktiviteter/faser med tilhørende metoder og værktøjer, men typisk kan der være behov for at tilpasninger til det enkelte systemudviklingsprojekt. På nogle områder kan metodologierne være for simple og firkantede, således at de må suppleres med andet for at være tilstrækkeligt dækkende. Omvendt kan de også være for store og komplicerede, således at unødvendige dele kan ignoreres.
Selvom der er en del fællestræk mellem mange systemudviklingsmetodologier, så er der dog også mange væsentlige forskelle. Systemudviklingsmetodologierne er typisk forholdsvis omfattende og komplicerede, og det er svært for systemudviklere at beherske forskellige metodologier (og ikke mindst dertil hørende systemudviklingsværktøjer). Systemudviklingsmetodologiernes produkter i form af diagrammer og specifikationer med mere er typisk også inkompatible, hvilket betyder at det er vanskeligt at kombinere og skifte mellem forskellige metodologier.
Uden udsigt til nogen universalløsning bør generel systemudvikling kunne rumme/understøtte de mange forskellige systemudviklingsmetodologier og specielle projekttilpassede varianter af disse. Det er desuden ønskeligt om generel systemudvikling kan medvirke til at integrere eller kombinere de forskellige metodologiers metoder og værktøjer for større valgmulighed og anvendelighed.
|